Turun uuden konserttitalon kaava läpäisi valtuuston murskalukemin

Turun uusi konserttitalo sijoittuu Itsenäisyydenaukiolle ja näyttäisi tältä. Kuva: PES-Arkkitehdit Oy

 

YLE

Hannu Vähämäki

 

Turun uuden konserttitalon tai virallisemmin musiikkitalon toteutus palasi maanantai-iltana valtuustokäsittelyyn – nyt asemakaavanmuutoksen muodossa. Aurajoen Itärannalle, puistomaiselle Itsenäisyydenaukiolle nousee pyöreitä kaaria viljelevä noin 50 000 kerrosneliön uudisrakennus.

Valtuusto hyväksyi hankintasopimuksen ja käytännössä sijoituspaikan viime syksynä tiukan äänestyksen jälkeen. Siitä huolimatta Johannes Yrttiaho (vas.) esitti kaavamuutoksen hylkäämistä.

– Uuden konserttitalon toteuttaminen heikentäisi nykyisen rakennuskannan ja koko alueen kaupunkikuvallista asemaa. Kyseessä on säilyttämisen ja suojelun arvoinen alue. Uudisrakennusta ei pitäisi sallia, painotti Yrttiaho.

Demokratia on puhunut

Yrttiaho kritsoi myös asian marssijärjestystä, kun hankintasopimus hyväksyttiin ennen kaavaa. Lisäksi hän epäili liikennejärjestelyjen toimivuutta.

Sen sijaan Itsenäisyydenaukiota aiemmin vastustaneet ryhmät korostivat, että syksyllä tehdyn hankintapäätöksen ehdoilla on nyt edettävä.

– Silloin, kun demokratia on puhunut, niin menemme sen mukaan. Emme halua lähteä pitkittämään asioita turhan tähden, totesi SDP:n ryhmäjohtaja Taru Pätäri.

Valtuusto hyväksyi asemakaavanmuutoksen lukemin 62-2. Johannes Yrttiahon tueksi asettui vain puoluetoveri Elina Sandelin. Yrttiaho piti selvänä, että kaavasta valitetaan Turun hallinto-oikeuteen.

Kustannusarvio muuttui haasteellisemmaksi

Myös apulaispormestari Ville Valkonen (kok.) arveli valituksia olevan tulossa. Hän piti silti mahdollisena, että musiikkitalo valmistuu alkuperäisen tavoitteen mukaisesti loppuvuodesta 2025.

Noin 70 miljoonan euron kustannusarvio vaikuttaa sen sijaan entistä haasteellisemmalta.

– Valitettavasti Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa ja muut globaalitalouden vaikeudet aiheuttavat ison epävarmuuden kaikkiin kaupungin investointeihin.

– Musiikkitalon lukuihin ei ole vielä tullut muutoksia. Pyrimme pitämään budjetin suunnittelun aikana koko ajan uskottavana, painottaa Ville Valkonen.

Musiikkitalon hankesuunnitelman on tarkoitus tulla käsittelyyn syksyllä.

Uutissi Turust

Turust. fi on “Uutissi Turust” Facebook-sivuston sisarus.

“Uutissi Turust” on positiivine Facebook-sivusto, jolla on jo yli 59 000 seuraajaa. Meijän FB tavotta kuukaures lähes puali miljoona ihmist, ja sitoutuneitten määrä kasva kova faartti. Huumori ja yhres tekemine on meill tärkkiöi asioi.
Turust.fi sivult sää voit lukke Uutissi Turust jutui ja muutaki kiva. Tutustu Turunalueen yrityksiin ja palveluihin.+358 44 5583151
https://www.turust.fi/
petri@turust.fi

Sivumme Facebookissa