Rokotuksilla varmin suoja vakavaa koronatautia vastaan. Ota nyt rokote!

Koronaepidemia kiihtyy, tulevana viikonloppuna useita rokotustapahtumia

 

Koronaepidemia kiihtyy edelleen Varsinais-Suomessa. Noin puolet Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä todetuista tartunnoista kohdentuu Turkuun. Tartunnoissa on korostunut nuorten aikuisten (20–29-vuotiaiden) osuus, mutta tapausmäärät ovat kasvussa kaikissa ikäryhmissä. Tällä hetkellä Omikron-variantti on levinnyt laajasti koko Suomessa ja tartuntariski on korkea kaikkialla. Tartunnat ovat rokotetuilla ja lapsilla pääosin lieviä tai oireettomia. Tämän vuoksi koronarokotteen ottaminen erityisesti aikuisille on tärkeää.

Turussa luovuttiin viime viikolla laajamittaisesta tartuntojen jäljittämisestä. Hengitystieinfektio-oireissa ei perusterveen aikuisen tai lapsen tarvitse enää hakeutua testeihin, vaan tauti sairastetaan flunssan tapaan kotona.

 – Tällä hetkellä kaikkiin hengitystieinfektioihin tulisi suhtautua kuin ne olisivat koronaa. Siksi vähäisissäkään flunssan oireissa ei saa mennä kouluun tai töihin, tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi.

Positiivista koronan kotitestitulosta ei ole välttämätöntä varmentaa terveydenhuollossa tehtävällä testillä. Terveydenhuollossa tehtäviä koronatestejä suositellaan sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöille sekä erilaisiin lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville henkilöille sekä tilanteissa, joissa testituloksella on oikeudellista merkitystä.

Raskaana olevat on lisätty vakavan koronataudin riskiryhmiin

THL on lisännyt raskaana olevat vakavalle koronavirustaudille alttiiden listalle. Raskaus lisää naisen riskiä sairastua vakavaan koronavirusinfektioon sekä nostaa sairaala- ja tehohoidon tarvetta. Koronavirusinfektion on todettu lisäävän myös pre-eklampsian eli raskausmyrkytyksen riskiä. Koronavirusinfektion saaneiden raskaana olevien naisten sikiöillä on hieman suurentunut kohtukuoleman riski.

– Koronarokotusta suositellaan kaikille raskaana oleville. Koronarokotteen voi ottaa missä raskauden vaiheessa tahansa, Peltoniemi muistuttaa.

Rokotuksilla varmin suoja vakavaa koronatautia vastaan

Turussa 2. rokotusannosta on saanut jo yli 150 000 turkulaista. 3. rokotuksia on annettu jo yli 71 000 turkulaiselle.

Koko Turku rokottaa -kampanjassa sunnuntaina 23.1. rokotuksia annetaan kaikille yli 12-vuotiaille turkulaisille Keskustan ja Runosmäen terveysasemilla sekä Satakunnantie 105:n rokotusvastaanotolla ilman ajanvarausta klo 8.30–15.15.

5–11-vuotiaille järjestetään Pop up -rokotuksia Mäntymäen neuvolassa ilman ajanvarausta torstaina 20.1. klo 16.30–19.30 sekä sunnuntaina 23.1. klo 9.30–15.30. Syvälahden neuvolassa rokotuksia annetaan ilman ajanvarausta sunnuntaina 23.1. klo 9.30–15.30. Lisäksi lauantaina 22.1. Satakunnantien rokotuspisteellä 5–11-vuotiaita lapsia rokotetaan klo 9.30–15.30 ilman ajanvarausta. Kaikkiin päiviin on mahdollista varata myös aikoja ja niitä on hyvin tarjolla.  Lapsen rokottamiseen tarvitaan kaikkien huoltajien suostumus joko kirjallisesti tai suullisesti paikan päällä.

Satakunnantien rokotusvastaanotolle ja lasten rokotuksiin on mahdollista myös varata aika osoitteesta: turku.fi/eterveyspalvelut. Vapaita rokotusaikoja on runsaasti tarjolla.

Tarkat tiedot koronarokotuksista ja Turun koronatilanteesta löytyvät seuraavista osoitteita:

Terveydenhuollon robotit ovat tehneet valtavan työn

Turkuun rakennettu terveydenhuollon robotiikka on ollut koronapandemian hoidossa menestys. Nopealla aikataululla koronapandemian aikana kehitetyt ohjelmistorobotit ovat säästäneet hoitohenkilökunnan työmäärää merkittävällä tavalla.

Laura-robotti tekee Omaolon oirearvion perusteella lähetteen koronatestiin. Laura otettiin käyttöön tammikuussa 2021 ja tähän mennessä Laura on tehnyt kaikkiaan yli 63 000 koronatestilähetettä. Ajallisesti määrä vastaa 37 kuukauden työmäärää terveydenhuollon ammattihenkilöltä.

Kauno-robotti vie koronatestin tuloksen Omakantaan ja lähettää tekstiviestillä testituloksen asiakkaalle. Lokakuusta 2020 lähtien käytössä ollut Kauno on lähettänyt kaikkiaan 250 000 tekstiviestiä. Ajallisesti määrä vastaa 56 kuukauden työmäärää terveydenhuollon ammattihenkilöltä.

Lisätietoja:

  • Jutta Peltoniemi, tartuntataudeista vastaava lääkäri, p. 040 595 3682

Uutissi Turust

Turust. fi on “Uutissi Turust” Facebook-sivuston sisarus.

“Uutissi Turust” on positiivine Facebook-sivusto, jolla on jo yli 59 000 seuraajaa. Meijän FB tavotta kuukaures lähes puali miljoona ihmist, ja sitoutuneitten määrä kasva kova faartti. Huumori ja yhres tekemine on meill tärkkiöi asioi.
Turust.fi sivult sää voit lukke Uutissi Turust jutui ja muutaki kiva. Tutustu Turunalueen yrityksiin ja palveluihin.+358 44 5583151
https://www.turust.fi/
petri@turust.fi

Sivumme Facebookissa