Kappas, kakkaa! -näyttely 18.1.–20.11.2022

Kappas, kakkaa! -näyttely avautuu Biologisessa museossa

 

Pökäle, papana, läjä, kikkare… Mitä kakka kertoo ja voiko siitä olla jotakin hyötyä? Biologisessa museossa 18. tammikuuta avautuva Kappas, kakkaa! -näyttely johdattaa kävijät kakan jäljille ja tarjoaa yllättäviäkin näkökulmia jätöksiin ympärillämme.

Luonnossa kakka on usein ainoa jäljelle jäänyt johtolanka jonkin eläimen läsnäolosta. Meille ihmisille pökäleen tai papanan muoto, väri ja jopa haju voivat antaa vihjeen siitä, mikä eläin sen on jättänyt jälkeensä. Muille eläimille kakka kuitenkin paljastaa yhdellä nuuhkaisulla huomattavasti enemmän tietoa, kuin mitä ihmisaistein voimme havaita.

Vain harvoin tulemme ajatelleeksi kakan merkitystä ympäristössämme, vaikka törmäämme siihen usein luonnossa kulkiessamme ja olemme käyttäneet sitä vuosisatojen ajan hyödyksi esimerkiksi lannoitteena. Kappas, kakkaa! -näyttelyssä on esillä parikymmentä luonnosta kerättyä aitoa kakkanäytettä sekä tuhti annos kakkatietoa. Näyttely tarjoaa paitsi mainion mahdollisuuden oppia tunnistamaan luonnossa vastaantulevia jätöksiä myös havahduttaa pohtimaan kakan monia merkityksiä.

Kakka ällöttää ja naurattaa – mutta mitä muuta? 

Nykyään pyrimme pääsemään kakasta eroon mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti, sillä elintilassamme se häiritsee viihtyvyyttä ja on myös hygieniakysymys. Tieteessä kakkaa sen sijaan tutkitaan yhä kiivaammin. Tätä näkökulmaa näyttelyssä avataan videolla, jossa ääneen pääsevät eri alojen asiantuntijat biologista arkeologiin ja biolääketieteen professorista jätevesiasiantuntijaan. Esimerkiksi lääketieteessä kakasta on tullut arvokas tutkimuskohde, kun suolistomikrobien merkitys ihmisen terveydelle on alkanut vähitellen selvitä. Arkeologille kakka puolestaan paljastaa vuosisatojen takaisia asioita ihmisten arkielämästä ja biologille papanat taas kertovat muun muassa eläinten olinpaikoista ja ravinnosta.

Historiassamme kakka on ollut nykypäivään verrattuna monin tavoin läsnä ihmisten arjessa. Lantaläjät hajuineen eivät enää ole osa kaupunkikuvaa, mutta lumen alta paljastuvat koirankakat ovat takuuvarma kevään merkki keskustelupalstoilla. Kakka nousee ajoittain puheeksi jopa yhteiskunnallisessa keskustelussa, mutta silti se puheenaiheena yleensä joko ällöttää tai naurattaa. Kappas, kakkaa! -näyttelyssä tämä moninaisia tunteita herättävä luonnontuote on pääroolissa.

Kappas, kakkaa! -näyttely on esillä Biologisessa museossa 18.1.–20.11.2022. 

Tulossa maaliskuussa! Luontoviikonloppuna 26.–27.3. klo 10–15 suunnataan katseet kakkaan ja muihin maan aarteisiin, ja kylvetään multaan kevään ensimmäiset siemenet.

Uutissi Turust

Turust. fi on “Uutissi Turust” Facebook-sivuston sisarus.

“Uutissi Turust” on positiivine Facebook-sivusto, jolla on jo yli 59 000 seuraajaa. Meijän FB tavotta kuukaures lähes puali miljoona ihmist, ja sitoutuneitten määrä kasva kova faartti. Huumori ja yhres tekemine on meill tärkkiöi asioi.
Turust.fi sivult sää voit lukke Uutissi Turust jutui ja muutaki kiva. Tutustu Turunalueen yrityksiin ja palveluihin.+358 44 5583151
https://www.turust.fi/
petri@turust.fi

Sivumme Facebookissa