Varsinais-Suomessa on tehty lukemattomia havaintoja kiuruista ja töyhtöhyypistä. Sisämaahan muuttolinnut etenevät, kun kylmä hellittää.
Suomeen on puhaltanut viime päivinä lounaistuuli ja myötätuulessa maahan on saapunut lukuisia kiuruja ja töyhtöhyyppiä. Tosin linnut ovat pysähtyneet Lounais-Suomen rannikolle, kertoo Birdlife Suomen tiedottaja Jan Södersved.
– Muu maa on vielä pitkälti lumen peitossa. Jos lumitilanne olisi Suomessa toinen, linnut olisivat levittäytyneet isommalle alueelle ja jatkaneet muuttoaan sisämaahan. Nythän sisämaassa on toistaiseksi vielä hiljaisempaa, Södersved kuvailee tilannetta.
Birdlife Suomen ylläpitämän Tiir.fi -havaintosivuston mukaan Varsinais-Suomessa on tehty kahden päivän aikana kymmeniä havaintoja työhtöhyypistä. Södersvedin mukaan Turun seudulla on tällä hetkellä myös satoja kiuruja odottamassa säiden lämpenemistä, jotta ne voivat jatkaa matkaansa laajemmalle alueelle.
– Lisäksi Suomeen on saapunut jo hanhia. Metsähanhia on tullut viikonvaihteessa ja merihanhia jo helmikuun puolivälistä lähtien. Sitten on tehty havaintoja muutamista kurjista Varsinais-Suomessa, ja kevään ensimmäinen tylli on havaittu Utössä tiistaina, hän kertoo.
Yksittäisiä muuttajia jo sisämaassa
Vaikka suurin osa linnuista pysyttelee vielä Lounais-Suomessa, on yksittäisiä muuttajia ehtinyt jo sisämaahan.
– Töyhtöhyyppiä on havaittu Tampereen, Lappeenrannan ja Etelä-Savon alueella. Samaten yksittäisiä kiuruja on havaittu Pirkanmaan ja Päijät-Hämeen ja Etelä-Karjalan alueilla, Södersved kertoo.
Kylmät kelit hidastavat kuitenkin lintujen kevätmuuttoa. Kun pakkaskausi hellittää, muuttolinnut etenevät syvemmälle sisämaahan.
Birdlife Suomen tiedottaja Jan Södersvedin mukaan kevätmuutto on ajallaan. Viime vuosina se on tapahtunut aina aina helmikuun ja maaliskuun taitteessa.
– Kevätmuutto on aikaistunut muutamassa vuosikymmessä. Nykyiset kiurumäärät helmikuun ja maaliskuun vaihteessa olisivat olleet aika tavattomia vielä vähän aikaa sitten.
Avainsanat: #kevät
Mämmi ”ilman mitään krumeluureja”

Mämmin historia on yllättävän pitkä ja mielenkiintoinen – se juontaa juurensa jopa keskiajalle, ja mahdollisesti vielä kauemmas. Vaikka nykyisin mämmi
Mistä ne pääsiäispuput oikein tuli?

Mistä ne pääsiäispuput oikein tuli? Vaikka pääsiäiseen Suomessa on perinteisesti kuulunut virpomista, pajunkissoja ja mämmiä, on monelle tuttu myös
4 vinkkiä kauniin kevätpäivän viettoon

1. Lyhyt luontoretki tai kävely lähimetsässä Kevään merkit – lintujen laulu, silmuja pukkaavat puut ja kirkastuva valo – piristävät
Yrityskyläs – Eve the Creator

Ulvilasta Australian kautta Liedon perälle. Tapaan Eveliina Sillanpään, kotoisasti Even, konttorissaan Turun keskustassa. Konttori on yhteistyötila, jossa toimii myös muita
Osallistu ja voita mahtava Brunssi kahdelle.

https://www.facebook.com/photo/?fbid=1150525413538597&set=a.659858589271951 Arvotaan10.4. Klikkaa linkkiä ja osallistu