Mämmin historia on yllättävän pitkä ja mielenkiintoinen – se juontaa juurensa jopa keskiajalle, ja mahdollisesti vielä kauemmas. Vaikka nykyisin mämmi tunnetaan pääsiäisruokana, sen alkuperäinen käyttötarkoitus oli arkisempi ja siihen liittyy myös säilyvyyttä, paastoa ja jopa ulkomaalaisia vaikutteita. Tässä tulee vähän tarkemmin:
🏺 Mämmin alkuperä ja esikuvat
- 
Mämmin esikuva löytyy todennäköisesti muinaisista arabialaisista ja persialaisista mallasmössöistä, joita valmistettiin liotetusta, idätetystä viljasta.
 - 
Ruotsin kautta Suomeen on tullut vaikutteita, ja vanhimmat suomalaiset kirjalliset maininnat mämmistä löytyvät 1700-luvulta.
 
🌾 Miten mämmiä tehtiin ennen?
- 
Aito perinteinen mämmi valmistetaan ruismaltaista ja ruisjauhoista, jotka haudutetaan pitkään. Makeus syntyy luonnollisesti maltaiden sokeroitumisesta (ei siis lisättyä sokeria alun perin).
 - 
Se oli halpa, ravitseva ja säilyvä ruoka, jota saatettiin valmistaa erityisesti paaston ajaksi ennen pääsiäistä. Mämmi oli siis myös paastoruokaa – ei lihaa, ei maitotuotteita.
 
🧺 Säilytys ja tarjoilu ennen vanhaan
- 
Mämmiä ei aluksi myyty muovirasioissa, vaan se paistettiin ja säilöttiin tuohisiin tai katajanlehvillä vuorattuihin puurasioihin. Näin se säilyi viileässä jopa viikkoja.
 - 
Mämmirasia oli melkein kuin oma ”biohajoava Tupperware” ennen muovin aikaa.
 
🐣 Miten mämmi päätyi pääsiäiseen?
- 
Koska se liittyi paastoon ja kevääseen, siitä tuli luonnollinen osa pääsiäispöytää.
 - 
Myöhemmin, kun paastokulttuuri alkoi hiipua, mämmi jäi silti elämään kansanperinteen ja ruokakulttuurin osana – erityisesti Lounais-Suomessa ja Hämeessä.
 
🥄 Nykyajan mämmi
- 
Nykyisin mämmiä saa ympäri Suomea kaupasta, usein kermalla ja sokerilla höystettynä.
 - 
Perinteisimmät mämmimaakunnat ovat Varsinais-Suomi, Satakunta ja Häme – täällä sitä on osattu arvostaa ”ilman mitään krumeluureja”Kuva: Saarioinen
 
Valon loisteessa on lupaus siitä, että mikään ei katoa kokonaan – rakkaus jää.
				PyhäinpäiväKun ilta hämärtyy ja kynttilät syttyvät haudoille, hautausmaat muuttuvat valomeriksi. Pyhäinpäivänä muistellaan niitä, jotka ovat kulkeneet meitä ennen –
Voita brunssi kahdelle
				Klikkaa ja osallistu https://www.facebook.com/photo/?fbid=1308698951054575&set=a.659858589271951
Star Tours -Matkoja vuodesta 1986
				Olemme henkilökohtaiseen palveluun ja helppoon asiointiin panostava matkatoimisto. Järjestämme pakettimatkoja ympäri vuoden sekä Suomeen että ulkomaille, aina päivän mittaisista
Auringonvalo on yksi luonnon voimakkaimmista ja tärkeimmistä hyvinvoinnin lähteistä! Tässä kattava ja helposti ymmärrettävä yhteenveto auringonvalon hyödyistä ihmiselle
				☀️ 1. D-vitamiinin lähde Auringon UVB-säteily saa ihon tuottamaan D-vitamiinia, jota tarvitaan: Luuston ja hampaiden vahvuuteen Immuniteetin toimintaan Mielialan
Kenen kanssa herkkuaterialle?
				Osallistu Facebookissa allaolevasta linkistä https://www.facebook.com/uutissiturust
8 hyvää asiaa hunajasta
				🍯 1. Luonnollinen makeuttaja Hunaja on makea, mutta siinä on enemmän makua ja vähemmän prosessointia kuin valkoisessa sokerissa. Koska