Lääkekehityskeskus perustetaan Turkuun.

 

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru allekirjoitti tänään 4.2.2022 Kansallisen lääkekehityskeskus Oy:n perustamissopimuksen. Kansallisen lääkekehityskeskuksen perustamisella edistetään kilpailukykyistä lääkekehitystä, ja se tulee palvelemaan koko maan tutkijoita esimerkiksi yliopistoissa, tutkimuslaitoksissa ja sairaaloissa. Lääkekehityskeskus perustetaan Turkuun.

– Pitkän ja perusteellisen valmistelutyön jälkeen ministeri Kiurun päätös on erittäin myönteinen ja odotettu. Turku on vahva lääkekehityskaupunki ja keskus tulee palvelemaan tutkimusta ja kehitystä koko maassa. Samalla se vahvistaa alan osaamista ja houkuttelevuutta Turun seudulla, sanoo Turun pormestari Minna Arve.

Valtaosa Suomessa kehitetyistä lääkkeistä on kehitetty Turun seudulla, jossa sijaitsee laaja ja monipuolinen lääke- ja laajemmin terveysalan yritysten verkosto. Yhteistyö elinkeinoelämän, korkeakoulujen ja julkisen sektorin toimijoiden kesken on vankkaa.

– Olemme edistäneet ja valmistelleet lääkekehityskeskusta pitkään hyvässä yhteistyössä sekä alueella että kansallisesti, ja perustamispäätös on erittäin merkittävä. Keskus tulee palvelemaan laajasti sekä tutkimusyhteisöä että elinkeinoelämää, ja parantamaan selkeästi uusien lääkkeiden päätymistä markkinoille, toteaa Turun elinvoimajohtaja ja Turku Science Park Oy:n hallituksen puheenjohtaja Niko Kyynäräinen.

Muissa maissa perustetuista lääkekehityskeskuksista saadut kokemukset ovat osoittautuneet hyviksi. Akateemiseen tutkimukseen perustuvia lääkekehitysprojekteja on pystytty viemään lääkekehityskaaren kliiniseen vaiheeseen ja lisäksi on syntynyt uusia kasvuyrityksiä.

– Lääkekehityskeskuksen tarve ja siitä koituvat hyödyt ovat selkeitä, ja olemme hyvin mielissämme ministerin päätöksestä. Turku on keskukselle luonteva sijaintipaikka, ja olen varma, että yliopistojen ja alan toimijoiden yhteistyö tulee toimimaan erinomaisesti, sanoo Turun yliopiston rehtori Jukka Kola.

Suomen hallitus päätti rahoittaa kansallisen lääkekehityskeskuksen perustamista 11 miljoonalla eurolla huhtikuussa 2018. Vaikuttavan toiminnan takaamiseksi on tarpeen, että tulevan kevään aikana varmistetaan lääkekehityskeskukselle riittävä peruspääoma.

Lisätiedot:

  • pormestari Minna Arve, Turun kaupunki, 044 907 5210
  • rehtori Jukka Kola, Turun yliopisto, 029 450 5050
  • hallituksen puheenjohtaja Niko Kyynäräinen, Turku Science Park Oy, 050 559 0538

Uutissi Turust

Turust. fi on “Uutissi Turust” Facebook-sivuston sisarus.

“Uutissi Turust” on positiivine Facebook-sivusto, jolla on jo yli 59 000 seuraajaa. Meijän FB tavotta kuukaures lähes puali miljoona ihmist, ja sitoutuneitten määrä kasva kova faartti. Huumori ja yhres tekemine on meill tärkkiöi asioi.
Turust.fi sivult sää voit lukke Uutissi Turust jutui ja muutaki kiva. Tutustu Turunalueen yrityksiin ja palveluihin.+358 44 5583151
https://www.turust.fi/
petri@turust.fi

Sivumme Facebookissa