Hyvi uutissi -Päivittäinen riittävä vedenjuonti on terveydeksi

 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan aikuisten tulisi juoda 2–3 litraa vettä päivässä. Puolet määrästä pitäisi juoda ja toinen puoli voi tulla ruoan mukana.

Ikääntyessä janontunne saattaa kadota, mutta elimistö tarvitsee silti nestettä 1–1,5 litraa päivässä. Vettä kannattaa juoda, vaikka janon tunnetta ei olisi. Veden tarve on kuitenkin yksilöllinen, eikä ole olemassa tarkkaa määrää, joka toimisi kaikille. Vettä kannattaa juoda jo ennen kun janon tunne iskee.

Osallistuu kehon lämpötilan säätelyyn

Elimistö pyrkii pitämään yllä lämpötasapainoa. Keho poistaa lämpöä muun muassa hikoilun ja uloshengityksen mukana. Hikoilun mukana menetetty neste pitää korvata juomalla, tai seurauksena voi olla nestehukka.

Kiihdyttää aineenvaihduntaa

Vedenjuominen lisää virtsaamista. Pissan mukana rakosta poistuu aineenvaihduntatuotteita. Mikäli vettä ei juo tarpeeksi, munuaiset voivat vaurioitua, kun veteen liuonneet kuona-aineet eivät poistu riittävän tehokkaasti virtsan mukana.Lisäksi vesi auttaa ravinteiden kulkeutumista soluille, mikä osaltaan myös kiihdyttää aineenvaihduntaa. Jokainen solu tarvitsee toimiakseen vettä.

Edistää suoliston toimintaa

Nesteen nauttiminen ehkäisee ummetusta. Ulosteen syntyyn vaikuttavat vesi ja ravintokuidut, joten nestetasapainosta huolehtiminen auttaa ehkäisemään ummetusta.

Piristää

Kehon nestetasapaino vaikuttaa myös vireyteen. Pienikin nestehukka voi aiheuttaa väsymystä ja nostaa sydämen sykettä. Nestehukka vaikuttaa sekä henkiseen että fyysiseen suorituskykyyn. Liikuntasuoritukset ja aivotyö sujuvat paremmin, kun nestetasapaino on kunnossa. Kokeile korvata kesähelteellä iltapäiväkahvi isolla lasillisella viileää vettä!

Pitää nälän loitolla

Vesi täyttää vatsaa ja näyttää vähentävän napostelun tarvetta. Se voi auttaa painonhallinnassa.Tutkimuksissa on havaittu, että päivittäistä vedenjuontia lisäämällä voi hillitä näläntunnetta. Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan vedenjuontia lisäämällä ihmiset söivät päivittäin noin 200 kilokaloria vähemmän. Vedenjuonnilla ei ole havaittu kuitenkaan energiankulutusta lisäävää vaikutusta, vaikka aineenvaihdunta kiihtyykin.

Pitää ihon kauniina

Nestehukka näkyy myös ihon kunnossa. Liian vähäinen vedenjuominen voi näkyä ihon sameutena ja ryppyinä. Tartu siis vesilasiin ja kosteuta ihoasi sisältä päin!

Vettä voi juoda myös liikaa

Runsas vedenjuominen voi olla rasite munuaisille. Nopea vedenjuomisen lisääminen voi aiheuttaa myrkytystilan, kun munuaiset eivät ehdi poistamaan vettä elimistöstä. Vesimyrkytykseksi kutsutussa tilassa veren natriumtaso laskee liian alhaiseksi.

Julkaistu Iltalehdessä 6/2020

Uutissi Turust

Turust. fi on “Uutissi Turust” Facebook-sivuston sisarus.

“Uutissi Turust” on positiivine Facebook-sivusto, jolla on jo yli 59 000 seuraajaa. Meijän FB tavotta kuukaures lähes puali miljoona ihmist, ja sitoutuneitten määrä kasva kova faartti. Huumori ja yhres tekemine on meill tärkkiöi asioi.
Turust.fi sivult sää voit lukke Uutissi Turust jutui ja muutaki kiva. Tutustu Turunalueen yrityksiin ja palveluihin.+358 44 5583151
https://www.turust.fi/
petri@turust.fi

Sivumme Facebookissa