Viikon luontokuva -Punarinta

 

Kuva: Heikki Junnila

Punarinta on värikäs, hyvin kaunis ja palleromainen pikkulintu. Sen palleromaista muotoa korostaa lyhyt pyrstö, jota se pitää usein koholla. Se hieman roikottaa istuessaan siipiään. Sillä on tummat ja suuret silmät, kuten yleensäkin hämärissä tiheiköissä elävillä lajeilla. Luonteeltaan punarinta on utelias. Se saattaa jopa hyppelehtiä sitä liikkumattomana tarkkailevan ihmisen jalkojen juureen.

Punarinnalla on pituutta 12,5 – 15 senttimetriä. Punarinnan otsa, leuka, kurkku, rinta ja osittain posketkin ovat lämpimän ruosteenpunaiset tai toisin saman ilmaisten oranssinpunaiset. Selkäpuolelta se on yhtenäisen harmaanruskea. Vatsa on valkea ja kupeet sekä rinnan ja kaulan sivut savunharmaat. Sukupuolet ovat samannäköiset.

Pesä on tavallisesti maassa kolossa tai kiven alla, kannon tai mättään kupeella, matalalla pensaassa tai risukasassa. Se voi olla myös rakennuksessa tai matalalla olevassa linnunpöntössä. Muninta alkaa toukokuussa. Munia 4–6, valkoisia ja ruskehtavapilkkuisia. Naaras hautoo 2 viikkoa. Poikaset lähtevät pesästä kaksiviikkoisina. Pesii tavallisesti kaksi kertaa kesässä, toinen pesue on juhannuksen tienoilla.

Punarinta on muuttolintu pohjoisessa ja idässä. Suomeen punarinnat saapuvat huhti-toukokuussa ja syysmuutto tapahtuu syys-lokakuussa. Suomessa pesivät punarinnat talvehtivat lähinnä Euroopan eteläosissa. Jotkin yksilöt yrittävät talvehtimista Suomessakin.

Punarinta käyttää ravinnokseen hyönteisiä ja maanpinnan pikkueläimiä sekä marjoja ja hedelmiä. Talvisin punarinta käy myös ruokintapaikoilla, joilla se syö maapähkinämursketta.

Lähde: Wp