Fingrid:
Auton sisätilaa ei kuulu lämmittää, jos sähköpula uhkaa – kireällä pakkasella autojen lämmitys vie ydinvoimalan verran sähköä
Kantaverkkoyhtiö Fingridin mukaan auton sisätilan lämmittäminen pitää lopettaa, jos sähköpulaa uhkaa. Autojen lohko- ja sisätilan lämmittimiin kuluu kireinä pakkasaamuina ydinvoimalaitoksen verran sähköä.
Kantaverkkoyhtiö Fingridin mukaan autojen sisätilojen lämmittämisestä pitää luopua, jos sähköpula uhkaa. Autoja lämmitetään pakkasaamuina ennen töihin lähtöä, jolloin on muutenkin kova sähkön kulutuspiikki.
Yksikön päällikkö Jonne Jäppinen Fingridistä korostaa, että auton kylmä sisätila haittaa varsin vähän normaalielämää. Moottorinlämmitintä voisi kuitenkin käyttää.
– Jos vaihtoehtona on kiertävät sähkökatkot ja ihmisiä ilman sähköjä, aika fiksulta tuntuisi silloin, että harkiten käytettäisiin mukavuusjuttuja.
Autojen lämmitykseen kuluva tehomäärä on merkittävä, vaikka monissakaan autoissa ei ole sisätilanlämmitintä.
– Kireinä pakkasaamuina lohko- ja sisätilanlämmittimiin menee ydinvoimalaitoksen verran sähköä.
Autoja on miljoona ja autoa kohti sähköä menee kilowatista kahteen riippuen lämmittimen koosta ja siitä, onko sisätilanlämmitintä, Jäppinen laskee.
Sisätilanlämmitin poistaa myös jäät ja huurun ikkunoista, mikä lisää turvallisuutta. Jäppisen mukaan jäät voi kuitenkin raapata ikkunoista käsin ja käynnistetyn auton puhallin tekee loput.
Hän peräänkuuluttaa lämmityksessä säästämistä sitten, kun varoitellaan sähköpulasta. Nyt autoa voi lämmitellä rauhassa, sen mukaan mitä kukkaro kestää. Sähköpula voi tulla eteen kovilla pakkasilla, jolloin sähköverkko kuormittuu.
Autoa ei kuulu lämmittää läpi yön
Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen kertoo, että energiatehokkuuden näkökulmasta auton lämmitys kannattaa aloittaa, kun lämpötila laskee nollaan tai sen alle. Yleinen verkkovirtaan kytkettävä lämmitin saisi olla pakkasesta riippuen päällä puolesta tunnista kolmeen tuntiin.
– Yli kolmea tuntia autoa ei kannata milloinkaan pitää lämmityksessä. Sen jälkeen se ei kovallakaan pakkasella lämpene enempää, mutta lämmön ylläpito vie koko ajan sähköä.
Vesalainen suosittelee hankkimaan ajastimen, jolla lämmitys pörähtää käyntiin itsekseen. Taloyhtiöiden tolpissa ajastimia on usein valmiina.
– Kun sähkön hinnat ovat kovat, ja sähköpulakin mahdollinen, toivoisin, että nyt ihmiset alkaisivat ymmärtää, ettei autoa kannata pitää johdon päässä koko yötä.
Uutissi Turust 12.5 -ei virallissi mut torellissi

Uutissi Turust. Uutispuristimena Vähä Heikkilä morjens. ooo Turun ratikan suunnittelu vaaj jatkuu ja jatkuu. Sevverran kuulin et maanpualustuksellisist syist
Uutissi Turust 5.5 -ei virallissi mut torellissi

Uutissi Turust. Uutislekkerinä Vähä Heikkilä morjens. ooo Lääkäreitten aika pakkaa menemä lomakkeiren täyttämiseen ja muuhun pyrokratian pyärittämiseen. Yks entinen
Mitä äidille lahjaksi viikon pääst?

❤️ Lämmin ja henkilökohtainen Itse kirjoitettu kirje tai kortti: Kerro, mitä arvostat hänessä. Aito, käsinkirjoitettu viesti koskettaa usein eniten. Valokuvakirja
Vapun vieton historia on monivaiheinen ja se ulottuu pitkälle keskiajalle asti.

1. Alkuperä: Pyhä Valpuri Vapun nimi juontaa juurensa 700-luvulla eläneeseen pyhään Valpuriin (Saint Walburga), joka oli englantilainen luostarinjohtaja Saksassa.
Mämmi ”ilman mitään krumeluureja”

Mämmin historia on yllättävän pitkä ja mielenkiintoinen – se juontaa juurensa jopa keskiajalle, ja mahdollisesti vielä kauemmas. Vaikka nykyisin mämmi
Mistä ne pääsiäispuput oikein tuli?

Mistä ne pääsiäispuput oikein tuli? Vaikka pääsiäiseen Suomessa on perinteisesti kuulunut virpomista, pajunkissoja ja mämmiä, on monelle tuttu myös