Rakastan ruotsalaisten reilua sahraminripottelua.
Hyvässä pullassa on oltava häpeämätön kimpale voita, reipas ropsaus kardemummaa ja tuoreita jauhoja juuri sen verran, että taikina on kimmoisaa mutta ei rahtusenkaan verran liian kuivaa. Juhlapullaan lisäsin myös hillottua appelsiininkuorta ja sukaatteja.
Ainekset (30 kpl)
- 250 g voita
- 5 dl maitoa (täysmaitoa)
- 50 g hiivaa
- 0,5 g sahramia (+ 1 1/2 rkl kuumaa vettä)
- 3/4 tl suolaa
- 1 1/2 dl sokeria
- 2 kpl kananmunaa
- 1 1/2 rkl kardemummaa (jauhettua)
- 17 dl vehnäjauhoja
- 2 1/2 dl hillottua appelsiininkuorta ja sukaatteja
Voiteluun ja koristeluun
- 1 kpl kananmuna
- rusinoita
Sulata voi kattilassa. Lisää voisulaan maito ja kuumenna seos kädenlämpöiseksi.
Kaada voi-maitoseos yleiskoneen kulhoon tai tilavaan kulhoon. Yleiskoneella taikinaan saa paremman sitkon ja leipominen käy joutuisammin. Voit myös valmistaa taikinan käsin
Murenna rasva-maitoseokseen hiiva ja sekoita tasaiseksi. Liuota sahrami kuumaan vesitilkkaan ja lisää se leivontakulhoon. Lisää suola, sokeri, kananmunat ja kardemumma. Sekoita tasaiseksi.
Lisää taikinaan suurin osa jauhoista, hillottu appelsiininkuori ja sukaatit.
Anna koneen käydä keskinopeudella noin 5 minuuttia ja lisää loput jauhot. Anna koneen käydä, kunnes taikina on kiiltävää, kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoilta.
Kohota taikina peitettynä kaksinkertaiseksi vedottomassa ja lämpimässä paikassa, noin tunnin ajan.
Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle leivonta-alustalle. Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Jaa taikina pienemmiksi paloiksi ja pyörittele palat tangoiksi. Muotoile taikinasta S-kirjaimen muotoisia pullia tai muita kuvioita. Koristele pullat halutessasi rusinoilla. Paina rusinat syvälle, jotta ne eivät irtoa kohottamisen ja paistamisen aikana.
Nosta pullat leivinpaperoidulle pellille. Kohota pullia peitettynä vielä 30 minuuttia. Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
Voitele pullat vatkatulla kananmunalla. Paista pullia uunin keskitasolla 8-10 minuuttia tai kunnes ne saavat kauniin värin ja ovat kypsiä.
Anna pullien jäähtyä peitettyinä, jotta ne pysyvät pehmeinä ja tuoreina pidempään.
Julkaistu: 22.11.2014 ”Meillä kotona”
Kiitos teille
Kiitos, teille Aurajoen rannoilta asti soi kiitoksen hiljainen sävel. Teille, jotka rintamalla seisoitte, ja teille, lotat, jotka kannoitte maan sydäntä. Kylmässä,
Oleks liikkeel päässy osa2
Tärkiä venytellä kans ennenku lähte hölkkämä, ettei käy vanhanaikasesti 🙂
Turun Yrittäjien kunnianosoitus perinteisille käsityöaloille ja pienyrittäjille.
Kuvateksti: Vuoden 2025 Hantvärkkäri on Taidehuone Marian yrittäjä, taiteilija ja kehystäjä Maria Kajanki. Kuva: Essi Tuokko Turun Yrittäjät ry:n hallitus
5 syytä lähteä ulos tänään – ja mitä hyötyä ulkoilusta on
Joskus ulos lähteminen tuntuu vaikealta, vaikka tietää, että pieni happihyppely tekee hyvää. Tässä viisi syytä avata ovi jo tänään
Et sää mittän liikkeel lähtis?
Petri ja kumppanit liikkeellä. Santtu ja Ismo auttaa Petriä liikkeelle toimistotyöpöydän ääreltä 🙂
Maukas arvonta kahdelle, vaikka Isälle!
Osallistu arvontaan. Voittaja arvotaan perjantai-iltana https://www.facebook.com/uutissiturust/