5 vinkkiä ennen autokatsastusta

 

Autokatsastus on vuosittainen tapahtuma, joka pistää veren kiertämään kropassa katsastusaseman pihaan kaartaessa. Tässä muutama helppo vinkki ennen kyseistä verenpysäyttävää puolituntista. Vinkit meille antaa yrittäjä Esa Harkka.

 

 

Tarkista että autosi lakisääteiset maksut ovat ajan tasalla

Ajoneuvon pakolliset maksut eli ajoneuvovero ja liikennevakuutus kuuluvat katsastuksen piiriin. Näiden maksutilanne on helppo tarkastaa esimerkiksi verkossa Traficomin ja vakuutusyhtiön asiointipalveluista.

Renkaiden urasyvyys ja rengaspaineet kannattaa tarkistaa itse

Talvirenkaiden nastojen määrä ja rengaspaineet kannattaa tarkistaa ennen katsastusta. Rengaspaineet vaikuttavat paitsi turvallisuuteen, myös auton ajomukavuuteen sekä polttoaineen ja renkaiden kulumiseen. Nastojen vähäisyys tai liian epätasainen määrä eri renkaiden välillä taas voi myöskin johtaa hylkäykseen katsastuksessa. Renkaiden urasyvyys kannattaa tarkistaa aina. Lain vähimmäisvaatimus, kesärenkailla on 1,6 mm ja talvirenkailla 3,0 mm. Yllätyksenä monelle tulee välitön ajokielto liian alhaisesta kulutuspinnasta.

Valot on helppo tarkistaa ja se voi säästää hylkäykseltä

Kuten renkaidenkin kohdalla, myös valojen toiminta vaikuttaa jokapäiväiseen turvallisuuteen ja niinpä valot kannattaa tarkistaa muulloinkin kuin vain katsastuksen yhteydessä. Voit myös ostaa valmiiksi varapolttimoita, jolloin niitä voi vaihtaa palaneiden tilalle jo vaikkapa tien päällä mikäli valojen rakenne sen mahdollistaa ilman erikoisempia työkaluja.

Nestevuodot voi vilkaista parkkiruudussa

Vuotaako autostasi nestettä? Käytännössä siihen riittää parkkiruudun tai muun alueen vilkaisu ikkunan läpi sen jälkeen kun auto on seissyt siinä jonkin aikaa. Öljyvuoto voi johtaa hylkäykseen ja pienikin jarrunestevuoto johtaa nykylain puitteissa ajokieltoon.

Matkalla katsastukseen

Katsastukseen ajaessa voi autoa hieman valmistella katsastusta varten. Aja pieni lämmittelylenkki, jos auton ikä vaatii päästömittausta. Ajaminen poistaa karstoja moottorista, eivätkä ne osaltaan pääse vääristämään mittaustulosta. Kunnolla lämminneet moottori ja katalysaattori antavat mittaustulokset, jotka vastaavat mahdollisimman hyvin auton normaalia käyntiä.
Eräs helppo toimenpide ennen katsastusta on reipas jarrupolkimen painelu turvallisessa paikassa, poissa muun liikenteen seasta. Normaalioloissa ei välttämättä tule tehtyä riittävän kovia jarrutuksia, joilla kitkapinnat puhdistuisivat. Muutama kunnon jarrutus juuri ennen katsastusta voi auttaa puhdistamaan jarrupintoja sen verran, ettei katsastajan tarvitse käyttää aikaa pitkäkestoiseen jarrutteluun riittävien teholukemien löytämiseksi.

Lisäksi

On hyvä muistaa, että vaikka autosta huolehtiikin, ei aivan kaikkeen voi varautua ennalta. Monet viat ovat sellaisia, ettei niitä voi havaita ilman asianmukaisia välineitä ja osaamista. Auton hylkäys voi siis huonolla tuurilla osua kenelle tahansa.
Hyvä vaihtoehto voikin olla auton katsastaminen kaiken varalta sellaisella katsastusasemalla, mistä löytyy korjaamo niin sanotusti saman katon alta. Näin auton omistamisen ei tarvitse aiheuttaa turhaa stressiä vaan ajaessa voi keskittyä nauttimaan huolettomista ajokilometreistä.

 

 

Katsastuslain muutos

 

Trafin esimerkkejä:

Auto, joka on otettu käyttöön ennen 20.5.2009 katsastetaan vuosittain, kuten tähänkin saakka.

Auto, joka on otettu käyttöön 20.10.2009, katsastetaan seuraavan kerran viimeistään 20.10.2018.

Auto, joka on otettu käyttöön 20.5.2018, katsastetaan ensimmäisen kerran viimeistään 20.5.2022, neljä vuotta käyttöönottopäivästä.

Auton voi katsastaa 20.5.2018 alkaen haluttuna ajankohtana, millä voi muuttaa seuraavan katsastuksen ajankohtaa.

Esimerkki, kun 10-vuotiaan auton katsastusaikaväli on 4.6.-4.10.2018:

Jos auto hyväksytään katsastuksessa 4.9.-4.10.2018 välisenä aikana, sen katsastusajankohta säilyy ennallaan.

Jos auto hyväksytään katsastuksessa ”etuajassa” 20.8.2018, seuraava katsastus on tehtävä 20.8.2019 mennessä.

Uutissi Turust

Turust. fi on “Uutissi Turust” Facebook-sivuston sisarus.

“Uutissi Turust” on positiivine Facebook-sivusto, jolla on jo yli 59 000 seuraajaa. Meijän FB tavotta kuukaures lähes puali miljoona ihmist, ja sitoutuneitten määrä kasva kova faartti. Huumori ja yhres tekemine on meill tärkkiöi asioi.
Turust.fi sivult sää voit lukke Uutissi Turust jutui ja muutaki kiva. Tutustu Turunalueen yrityksiin ja palveluihin.+358 44 5583151
https://www.turust.fi/
petri@turust.fi

Sivumme Facebookissa