Viikon Turkulainen – Voitto Hellsten

Kuva: UA Saarinen/Museovirasto

Vote oli Ruotsin tappaja

Voitto Hellstenin pronssi Melbournen olympialaisista on edelleen Suomen ainoa sileitten pikamatkojen olympiamitali. Vaikka meillä joitain aika nopeita rataraketteja onkin kasvamassa, saattaa Voten saavutus ainoana pysyäkin, siksi kova on Amerikan ja Karibian maiden tummien kiitäjien dominanssi näissä lajeissa. Melbournenkin pronssi oli sillä ja hilkulla, Vote joutui jakamaan pronssinsa Ardalion Ingnatjevin kanssa. Hellsten kyllä oli koko loppuikänsä vahvasti sitä mieltä, että siperialainen oli ainakin nenän mitan jäljessä maaliviivalla. Vuoden 1956 geopoliittisessa tilanteessa vain ei Suomen joukkueenjohto hirvinnyt ruveta protesteja nostamaan.

Olympialaismitali tietysti teki Hellstenistä sankarin, mutta varsinainen juoksijakuninkaan kruunu hänen ohimoilleen nostettiin Suomi-Ruotsi -maaottelujen urakoinnin ansiosta. Hän oli varsinainen Ruotsin tappaja takoessaan pisteitä maajoukkueelle kaikilla pikamatkoilla ja kiskoessaan lopuksi 400 metrin viestin ankkurina kerran toisensa jälkeen kiinni käsittämättömän pitkiä etumatkoja. Niille maineteoille hurrasivat 50-60 -lukujen taitteessa radioiden ääressä suuret ja urheiluhullut ikäluokat. Hellstenin ennätys 46,2 on edelleen tilastoissa kovaa valuuttaa, sillä olisi voitettu viime vuoden Kalevan kisoissa kepoisasti. Tulos on siihenkin nähden uskomaton, että Vote ei harjoitellut ympärivuotisesti; hän päästi itsensä pyylevöitymään talven mittaan ja alkoi treenata taas, kun lumet sulivat lenkkipoluilta.

Urheilusuosio kannatti Hellstenin yhdeksi kaudeksi eduskuntaankin, mistä hän palasi takaisin Turun kaupungille melko näkymättömiin konttorihommiin.  Kiintoisa yksityiskohta on, että Voitto Hellsten on etäistä sukua nykyiselle seiväshyppääjäsuuruudelle Vilma Murrolle.

Uutissi Turust

Turust. fi on “Uutissi Turust” Facebook-sivuston sisarus.

“Uutissi Turust” on positiivine Facebook-sivusto, jolla on jo yli 59 000 seuraajaa. Meijän FB tavotta kuukaures lähes puali miljoona ihmist, ja sitoutuneitten määrä kasva kova faartti. Huumori ja yhres tekemine on meill tärkkiöi asioi.
Turust.fi sivult sää voit lukke Uutissi Turust jutui ja muutaki kiva. Tutustu Turunalueen yrityksiin ja palveluihin.+358 44 5583151
https://www.turust.fi/
petri@turust.fi

Sivumme Facebookissa