Viikon turkulainen Väinö J. Leino

 

Väiski oli viimeinen laatuaan

Turun pitkäaikaisin kaupunginjohtaja oli Väinö J. Leino, pesti kesti kaikkiaan 25 vuotta. ”Väiski” valittiin johtamaan Turkua 42 -vuotiaana, jo kokeneena kunnallismiehenä. Hän oli ennen Turkuun tuloa toiminut Riihimäen ja Hämeenlinnan kaupunginjohtajana ja sitä ennen Tampereen ja Lahden kaupunkien lakimiehenä. Koulutukseltaan Leino oli varatuomari, puoluekannaltaan sosiaalidemokraattien maltillista siipeä.

Leino oli monessakin mielessä viimeinen laatuaan. Hän oli Turun viimeinen kaupunginjohtaja, joka johti puhetta ja käytti äänivaltaa kaupunginhallituksessa. Vuoden 1978 kunnallislain muutos kavensi kaupunginjohtajien valtaa ja teki heistä esittelijöitä. Tämä muutos harmitti Leinoa ja olen kuullut, että hänen suhtautumisensa työhön muuttui uuden toimenkuvan takia vähemmän innokkaaksi.

Väinö J. Leino oli sivistynyt ja kielitaitoinen, hänen jälkeensä ei Turun johtaja ole tervehtinyt ulkomaisia vieraita sujuvalla ranskan kielellä. Eläkkeelle jäädessään vuonna 1989 Leino muisteli monia vierailuja, nuoren kuningatar Silvian  hymy oli saanut polvet notkahtamaan. Kuningatar Elisabet oli yllättäen ohi protokollan heittäytynyt juttusille ja saanut Leinon hetkeksi häkeltymään, Olof Palme kävi kotikylässäkin.

Leino oli myös viimeinen Turun kaupunginjohtajista, joka oli kova tupakkamies. Valtuuston kokouksien aikana sivuhuoneessa paloi monta punaista norttia.

Kuva: Turun Sanomien arkisto/Jonny Hollmén

Uutissi Turust

Turust. fi on “Uutissi Turust” Facebook-sivuston sisarus.

“Uutissi Turust” on positiivine Facebook-sivusto, jolla on jo yli 59 000 seuraajaa. Meijän FB tavotta kuukaures lähes puali miljoona ihmist, ja sitoutuneitten määrä kasva kova faartti. Huumori ja yhres tekemine on meill tärkkiöi asioi.
Turust.fi sivult sää voit lukke Uutissi Turust jutui ja muutaki kiva. Tutustu Turunalueen yrityksiin ja palveluihin.+358 44 5583151
https://www.turust.fi/
petri@turust.fi

Sivumme Facebookissa