Viikon Turkulainen Pietari Kalm

 

Venäjää paennut Pietari on orapihlajan isä.

Jos teillekin kävi niin, että alunperin aidaksi istutettu orapihlaja on valtaamassa tonttia ja tuntuu, että tuota pirulllista piikkisikaa ei saa millään torjuttua, voitte syyttää asiasta tämän viikon turkulaista, Pietari Kalmia.

(1716 -1799)  Pehr Kalm oli kasvitieteilijä, joka toi tutkimusmatkoiltaan Turkuun kymmenittäin lajeja, joiden kasvattamista alettiin kokeilla kasvitieteellisissä puutarhoissa, ensin Hirvensalon Sipsalossa, sitten Aurajoen rannassa nykyisen Sibelius-museon vaiheilla. Useimmat kasvatuskokeiluista menivät mönkään, mutta orapihlaja juurtui. Toinen Suomessa viihtyvä Kalmin tuoma tulokas on vähemmän aggressiivinen. Villiviini koristaa Turunkin seudulla muistona tästä uranuurtajasta satojen talojen julkisivua.

Korsnäsin kappalaisen poikana syntynyt Kalm oli niitä, joiden perhe  joutui 1700 -luvun alussa  pakenemaan Venäjän aggressiota. Sitä ei kutsuttu sotilaalliseksi erikoisoperaatioksi vaan Isoksi Vihaksi. Rauhan tultua perhe palasi Suomeen, Kalm aloitti opintonsa Turun akatemiassa vuonna 1735. Viisi vuotta myöhemmin hän oli jo Uppsalassa kasvitieteen suurmiehen Carl Linnen työtoverina. Tämän kannustamana Kalm teki laajoja tutkimusmatkoja ympäri maailmaa, Amerikan mantereelle saakka.

Kun Turun akatemiaan perustettiin  luonnonhistorian ja talousopin oppituoli vuonna 1747, professoriksi nimitettiin Kalm. Siinä hommassa hän oli tuon hyödyn aikakaudeksi kutsutun ajan keskeisin akateeminen hahmo Turussa.  Kalm oli myös Piikkiön ja Maarian seurakunnan kirkkoherra. Pappiloista tuli tuon ajan koulutuskeskuksia, niistä levitettiin Jumalan sanan lisäksi muun muassa monenlaista puutarhanhoidollista tietoa pitäjien pienempiinkin taloihin. Ja sitä orapihlajaa.

Kuva: Art by Rebecca Horwitt

Uutissi Turust

Turust. fi on “Uutissi Turust” Facebook-sivuston sisarus.

“Uutissi Turust” on positiivine Facebook-sivusto, jolla on jo yli 59 000 seuraajaa. Meijän FB tavotta kuukaures lähes puali miljoona ihmist, ja sitoutuneitten määrä kasva kova faartti. Huumori ja yhres tekemine on meill tärkkiöi asioi.
Turust.fi sivult sää voit lukke Uutissi Turust jutui ja muutaki kiva. Tutustu Turunalueen yrityksiin ja palveluihin.+358 44 5583151
https://www.turust.fi/
petri@turust.fi

Sivumme Facebookissa