Viikon turkulainen Martti Jukola

Martti Jukola Suomi-Ruotsi yleisurheilumaaottelussa 1931. Kuva: Urheilumuseo. 

 

Martti Jukolasta tuli kansakunnan ääni

Turun Kuuromykkäin koulun opettajan pojasta. Turussa vuonna 1900 syntyneestä Martti Jukolasta kasvoi viime vuosisadan alussa erinomainen yleisurheilija. Pariisin olympialaisissa 400 metrin välieriin (ennätys 49,9) yltäneestä Turun Urheiluliiton ja Turun Palloseuran miehestä ei kuitenkaan urheiluhistoriassa paljon enää puheltaisi, ellei Jukola olisi edennyt toimittajan uralla. Hänestä tuli suomalaisen äänellisen urheilujournalismin perustaja ja kirkas tähti, jonka loistetta Tiilikaisen, Noposen, Tapsa Suomisen ja J-P Jalon on ollut hyvä seurata. Unohtumattomimpia ääniraitoja on Jukolan selostus Berliinin olympialaisten 10 000 metrin juoksusta. Jukola hehkutti Askolan, Iso-Hollon ja Salmelan kolmoisvoittoa niin, että sen on sanottu vaikuttaneeen kansakunnan yhtenäisyyttä rakentavasti, jopa talvisodan hengen pohjaa luovalla tavalla. Selostustaitojen lisäksi Jukola oli ällistyttävän monipuolinen ja tuottelias. Hänen kynästään syntyi ylittämätön tiilsikivi Urheilun Pikku-Jättiläinen, tohtorin väitöskirja J.H. Erkosta ja omiakin runoja nimimerkin suojissa.

Martti Jukolan kohtaloksi koitui kiusallisen usein muitakin selostajalegendoja vaivannut viinapirun purema. Suomalaisen selostuskulttuurin luoja joutui alkoholin takia sattuneitten sopertelujen tähden jättämään selostukset kesken Oslon talvikisoissa 1952 ja kultaiseksi kruunuksi uralle suunniteltu Helsingin olympialaisten selostaminen jäi tekemättä, kun maksakirroosi otti voiton.

Uutissi Turust

Turust. fi on “Uutissi Turust” Facebook-sivuston sisarus.

“Uutissi Turust” on positiivine Facebook-sivusto, jolla on jo yli 59 000 seuraajaa. Meijän FB tavotta kuukaures lähes puali miljoona ihmist, ja sitoutuneitten määrä kasva kova faartti. Huumori ja yhres tekemine on meill tärkkiöi asioi.
Turust.fi sivult sää voit lukke Uutissi Turust jutui ja muutaki kiva. Tutustu Turunalueen yrityksiin ja palveluihin.+358 44 5583151
https://www.turust.fi/
petri@turust.fi

Sivumme Facebookissa