Viikon turkulainen Arne Rousi

 

Renessanssi-ihminen Mr.Tyrni
Pallivahan räävitön Marja Tyrni, jonka hameessa keikistelee näyttelijä Aku Hirviniemi, on kansainvälisesti mitätön tyrnin puolestapuhuja verrattuna Arno Rousiin, kasvitieteiliijään ja Turun yliopiston rehtoriin, joka kuoli 88 vuoden korkeassa iässä pian kolme vuotta sitten. Rousi oli monipuolisesti sivistynyt, taiteitakin rakastanut renessanssi-ihminen, joka tunnetaan kasvitiedepiireissä myös nimellä Mr Tyrni.  Tutkijana Rousin erikoisalaa oli taksonomia, kasvien luokittelu. Kiinalaiset yliopistot etsivät 1980-luvulla yhteistyökumppaniksi maailman parasta tyrniasiantuntijaa ja päätyivät Arne Rousiin. Hänen 1971 julkaisemansa teos The genus Hippophaë L. A taxonomic study, on kansainvälinen käsikirja ja alan varsinainen raamattu. Turun yliopioston Elintarviketieteiden yksikkö sai tyrnistä ehtymättömän tutkimuskohteen, kun rehtoriksi siirtynyt Rousi ”testamenttasi” tutkimustyönsä (ja lempinimensä) professori Heikki Kalliolle, jonka työtä jatkaa mm. nykyinen johtaja, Baoru Yang, huippututkija hänkin. Tiesittekö, että tyrniöljy ehkäisee silmien kuivumista ja parantaa sydänterveyttä. Niin, ja että tyrnirouhe parantaa kalapakasteiden säilymistä tehokkaammin kuin keinotekoiset säilöntäaineet? Tai että tyrnin kasvatus jokipenkoilla estää ravinteiden valumista veteen ja puolustaa siten Saaristomerta?
Niin, renessanssi-ihminen osasi myös nauttuia taiteista ja luoda sitä itsekin. Arne Rousi tunnettiin loistavana pianistina.

Uutissi Turust

Turust. fi on “Uutissi Turust” Facebook-sivuston sisarus.

“Uutissi Turust” on positiivine Facebook-sivusto, jolla on jo yli 59 000 seuraajaa. Meijän FB tavotta kuukaures lähes puali miljoona ihmist, ja sitoutuneitten määrä kasva kova faartti. Huumori ja yhres tekemine on meill tärkkiöi asioi.
Turust.fi sivult sää voit lukke Uutissi Turust jutui ja muutaki kiva. Tutustu Turunalueen yrityksiin ja palveluihin.+358 44 5583151
https://www.turust.fi/
petri@turust.fi

Sivumme Facebookissa