Viikon turkulainen Armas Puolimatka

 

Iso Armas – paljon muuta kuin rehvastelija

 Melkein jokainen turkulainen tietää jonkun tarinan Armas Puolimatkasta. Jotkut niistä ovat tosia, monet puhdasta kaupunkilegendaa. Useimmat jutut liittyvät Ison-Armaksen rehvakkaaseen rahankäyttöön, varsinkin juopuneena. Se ei ole reilua, sillä Puolimatkan perintö on ennen muuta merkittävä osa turkulaista ja suomalaista taloushistoriaa. Eteneminen olemattoman heikoista lähtökohdista rakennusmestariksi, toimialansa edelläkävijäyrittäjäksi, suurliikemieheksi ja vuorineuvokseksi  edellytti tahtoa, työtä ja veitsenterävää älyä.  Humalaiset kohellukset ovat sittenkin vain sivujuonne, sinänsä kyllä liiankin tuttu  Suomen taloushistorian suurmiehistä puhuttaessa.   Puolimatkan suuri idea oli asuntorakentamisen muuttaminen teolliseksi ja edelläkävijyys aluerakentamisessa. Ensimmäiset nosturit rakennustyömailla ja elementtien käyttö olivat puolimatkalaisia innovaatioita.  Aluerakentamiseen liittyi paljon korruptiota. Virkamiehiä ja poliitikkoja lahjottiin yleisesti rakennusoikeuksien saamiseksi ja Puolimatka oli yksi ainoista alan toimijoista, jotka joutuivat vastaamaan maan tavasta oikeudessa. Lahjotut virkamiehet saivat sakkoja, Puolimatka  ehdollisen vankeustuomion.  

On sellaisiakin Puolimatka-anekdootteja, jotka kertovat Armaksen tiukemmastakin puolesta. Yhden mukaan hän oli tarkka työmaittensa mestarien valvoja. Hän edellytti, että päälliköt ovat töissä yhtä aikaisin kuin työmiehetkin. Kerran Helsingissä hän ilmaantui  työnjohdon kopille rähjäämään, että äijät jo painavat hommia, täällä vasta pomot pikku hiljaa kahvittelevat. Rakennusmestarit yskähtelivät, että oikeudenmukainen moite. Puolimatkan työmaa on tosin vasta seuraavassa korttelissa. 

Kuva: Forssan museo

Uutissi Turust

Turust. fi on “Uutissi Turust” Facebook-sivuston sisarus.

“Uutissi Turust” on positiivine Facebook-sivusto, jolla on jo yli 59 000 seuraajaa. Meijän FB tavotta kuukaures lähes puali miljoona ihmist, ja sitoutuneitten määrä kasva kova faartti. Huumori ja yhres tekemine on meill tärkkiöi asioi.
Turust.fi sivult sää voit lukke Uutissi Turust jutui ja muutaki kiva. Tutustu Turunalueen yrityksiin ja palveluihin.+358 44 5583151
https://www.turust.fi/
petri@turust.fi

Sivumme Facebookissa