Viikon turkulainen Adolf Ehrnrooth

 

Vackra Adolf, Siiranmäen sankari

Arvostetuin suomalaisupseeri Mannerheimin jälkeen on Kakskerrassa eläkepäivänsä viettänyt Adolf Ehrnrooth.
Ylen järjestämässä ”Suuret suomalaiset” -äänestyksessä Ehrnrooth sijoittui kärkeen heti marskin ja kahden presidentin jälkeen.

Kansansuosio kasvoi vasta sotien ja ansiokkaan aktiiviupseerin uran jälkeen, kun ärrää persoonallisesti sorauttanut kenraali leimautui sotaveteraanien ensimmäiseksi puolustajaksi ja sen ajan tunnukseksi, jona sotilaskunniasta ja maanpuolustuksesta saattoi jälleen puhua ääneenkin leimautumatta ”neuvostovastaiseksi”.

Nuoruudessaan ällistyttävän komeaksi kuvattu Ehrnrooth sai upseeritovereilta lempinimen Vackra Adolf – kaunis Aatu. Ulkonäöstä ja olympialaistason ratsastusurheilijuudesta ei ollut haittaa, kun Aatu kävi kosimassa Tanskan hovissa. Ihan prinsessaa hän ei saanut, mutta häikäisevän hovineidon kuitenkin. Karin ja Adolf olivat Kakskerran kotinsa tienoilla tavallisia kyläläisiä, osallistuivat aktiivisesti yhdistystoimintaan ja koululaisten vanhempien yhteisiin rientoihin.

Sotilaana Ehrnrooth muistetaan erityisesti niiden parin hurjan päivän ansiosta, joina  venäläisten suurhyökkäystä onnistuttiin kesäkuun 1944 puolivälissä viivästyttämään Siiranmäen harjulla, samalla hankittiin aikaa uusiin puolustusasemiin siirtymistä varten. Tuossa tappeluksessa kaatui tuhat suomalaista ja 5000 venäläistä. Hyökkääjät menettivät 21 panssarivaunua. Niistä kahdeksan tuhosi uudella aseella, panssarinyrkillä, sotamies Eero Seppänen. Seppänen sai Mannerheim -ristin ja niin sai myös Ehrnrooth. Ehrnroothin lanseeraama sanonta ”suomalaista sotilasta johdetaan edestä” liittyy noihin päiviin.

Kansansuosiosta kertovat lukuisat kaskut, joita Ehrnroothiin liitetään. Yhden sellaisen mukaan hän kerran talvisodan aikaan liukastui ja taittoi jalkansa. Kun hän soitti kotiin kertoen olevassa sairaalassa,  kysyi kauhistunut äitimuori:
-Voi Adolf, oletko Sinä haavoittunut?
-Ei mamma, minä olen kaatunut.

Uutissi Turust

Turust. fi on “Uutissi Turust” Facebook-sivuston sisarus.

“Uutissi Turust” on positiivine Facebook-sivusto, jolla on jo yli 59 000 seuraajaa. Meijän FB tavotta kuukaures lähes puali miljoona ihmist, ja sitoutuneitten määrä kasva kova faartti. Huumori ja yhres tekemine on meill tärkkiöi asioi.
Turust.fi sivult sää voit lukke Uutissi Turust jutui ja muutaki kiva. Tutustu Turunalueen yrityksiin ja palveluihin.+358 44 5583151
https://www.turust.fi/
petri@turust.fi

Sivumme Facebookissa