Terveys ja hyvinvointi ovat kestotrendikkäitä aiheita. Ruumiillinen terveys on toiveiden kärkipäässä koko ihmisen elämänkaaren ajan. Millä tavalla henkinen puolemme voisi edistää sitä?

 

Paitsi surussa ja murheessa, vastaavaa tapahtuu myös masentuneelle ja dementiaa sairastavalle; Ilman tavoitteita ja toivoa, henkisten voimavarojen vähetessä, kehomme reagoi riutumalla. ”Terve sielu terveessä ruumiissa” sanonta kuvaa samaa asiaa laajemmin ja positiivisemmin.

Kehon ja mielen hyvinvoinnilla on selkeä yhteys. Ylikuormitus tai muu vastaava henkinen paine aiheuttaa ahdistusta, masennusta, erilaisia kiputiloja, sydän- ja hengityselimistön sairauksia, vatsaoireita sekä vaikuttaa elimistön puolustuskykyyn haitallisesti, lisäten infektioherkkyyttä. Mikäli varoitusmerkkejä ei huomata tai syyhyn ei pystytä puuttumaan, vaivat kroonistuvat psykosomaattisiksi sairauksiksi. Erilaiset kehon oireet, kuten unen ja mielialan häiriytyminen, saattavat siis olla vakavasti otettava viesti elimistöltä.

Rentoutuminen alentaa stressi- ja jännitystiloja. Tietoisuustaitojen harjoittelu (mindfullness) vaikuttaa mm. aivojen sähköiseen toimintaan, autonomiseen hermostoon ja hormonitoimintaan edistäen fyysistä terveydentilaa. Joogassa ja itämaisissa taistelulajeissa yhdistyvät fyysinen rasitus ja mielen hallinta. Suomalaiset ovat perinteisesti hakeneet samantapaista tasapainottavaa tilaa saunasta ja avannosta.

Hyvä mieli lisää siis kehon hyvinvointia ja jaksamista. Liikkuminen puolestaan yleensä parantaa mielialaa vaikuttamalla koko kehon, myös aivojen, aineenvaihduntaan ja mielialan välittäjäaineisiin. Joskus liikunta saattaa muuttua riippuvuutta aiheuttavaksi pakkotoiminnoksi, jopa raa’aksi kilpailuksi itseä tai muita vastaan. Tuolloin ollaan kaukana terveellisestä ja mieltä rentouttavasta toiminnasta. Liikunnan vaikutus henkiseen hyvinvointiin on hyvin yksilöllistä. Terveyden kannalta tärkeintä olisi löytää itselle sopiva, sopivasti haastava, mutta stressitön laji, ja että jaksaa liikkua vähintään kolmesti viikossa. Sopivat sosiaaliset puitteet tukevat henkistä hyvinvointia – olipa se sitten aerobicia salilla tai itsenäistä samoilua luonnossa.

Terveys ja hyvinvointi ovat kestotrendikkäitä aiheita. Hyvinvointikeskuksia ja wellness- tuotteita markkinoidaan armotta kiireisille kansalaisille. Tarjolla on ulkoisia extreme-elämyksiä ja sisäistä harmoniaa eri muodoissa. Täytyy muistaa, että terveys on muutakin kuin sairauden puutetta. Se on yksinkertaisimmillaan hyvinvointia ja hyvää oloa, mikä on mahdollista myös iäkkäälle, vaikka sairauksiakin olisi kertynyt.

Julkaistu terve.fi 2009

Uutissi Turust

Turust. fi on “Uutissi Turust” Facebook-sivuston sisarus.

“Uutissi Turust” on positiivine Facebook-sivusto, jolla on jo yli 59 000 seuraajaa. Meijän FB tavotta kuukaures lähes puali miljoona ihmist, ja sitoutuneitten määrä kasva kova faartti. Huumori ja yhres tekemine on meill tärkkiöi asioi.
Turust.fi sivult sää voit lukke Uutissi Turust jutui ja muutaki kiva. Tutustu Turunalueen yrityksiin ja palveluihin.+358 44 5583151
https://www.turust.fi/
petri@turust.fi

Sivumme Facebookissa