Syksy ja kuura yllättää autoilijat osa 1

Miksi musta jää ja kuura yllättävät autoilijan?

 

Ilmiöt yllättävät, koska niitä on vaikea havaita: mitään ei sada ja ilman lämpötila voi olla yhä plussalla – silti tienpinta on liukas. Mustaa jäätä syntyy, kun ilmasta tiivistyy kosteutta tiehen, joka jäätyy. Kuura puolestaan syntyy silloin, kun ilmankosteus tiivistyy tien pintaan suoraan jääksi.

Ilmiö on voimakkaimmillaan silloin, kun kastepisteen lämpötila on plussan puolella, mutta tienpinta jo pakkasen puolella. Lämpötilaero tienpinnan ja ilman välillä voi olla useita asteita. Niinpä ilmalämpömittari ei kerro totuutta tien jäätymisestä. Auton lämpötilamittari on usein jo lähempänä tienpintaa ja kertoo tarkempaa tietoa, mutta varman tiedon tienpinnan lämpötilasta saa vain tiesääantureiden avulla. Tiesääantureiden mittaustietoa on tarjolla esimerkiksi joidenkin moottoriteiden varsilla, ja näitä lämpötiloja kannattaa seurata.

Tienhoidossa tilannetta seurataan tarkasti. Mustan jään ja kuuran muodostumista torjutaan suolauksella. Koska esimerkiksi musta jää syntyy nopeasti, on hoitotoimenpiteet tehtävä ennakoivasti. Tämän vuoksi ajoittain suolataan myös kuivia teitä.

Lähde: YIT/Talvivinkit

Uutissi Turust

Turust. fi on “Uutissi Turust” Facebook-sivuston sisarus.

“Uutissi Turust” on positiivine Facebook-sivusto, jolla on jo yli 59 000 seuraajaa. Meijän FB tavotta kuukaures lähes puali miljoona ihmist, ja sitoutuneitten määrä kasva kova faartti. Huumori ja yhres tekemine on meill tärkkiöi asioi.
Turust.fi sivult sää voit lukke Uutissi Turust jutui ja muutaki kiva. Tutustu Turunalueen yrityksiin ja palveluihin.+358 44 5583151
https://www.turust.fi/
petri@turust.fi

Sivumme Facebookissa