Viikon luontokuva – Talitiainen

 

Kuva: Heikki Junnila

Tuttu lintulautojen vakiovieras. Mustassa päässä vaalea poski. Keltaisen vatsan halkaisee musta juova. Selkä siniharmaan vihertävä.

Talitiainen on suurin, tunnetuin ja yleisin tiaislajimme ja talvisin yleisin vieras lintulaudoilla. Sen sinimustassa päässä on puhtaanvalkoiset posket ja keltaisella vatsapuolella on musta keskijuova (”kravatti”). Siivet ja pyrstö ovat harmaansiniset ja selkäpuoli on kellanvihreä. Siivellä on selvä valkoinen poikkijuova. Talitiaisen sukupuolet erottaa parhaiten vatsapuolen mustasta ”kravatista”; koiraalla se on leveämpi ja alavatsasta levenevä. Lisäksi koiraan pään musta väri on kiiltävämpi. Talitiaisen koivet ovat siniharmaat, nokka on musta ja silmän värikalvo tummanruskea.

Pesä on kolossa tai pöntössä. Ei koverra koloa itse. Rakennettu sammalista, karvoista, villasta ja höyhenistä. Pesän koko riippuu kolon laajuudesta.

Tintti munii huhti–toukokuussa tavallisesti 6–12 munaa. Vain naaras hautoo, haudonta-aika 12–15 vrk. Pesäpoikasaika 16–21 vrk. Uusintapesyeet ovat (kesä–heinäkuussa) tavallisia.

Pääosin paikkalintu, mutta osa kannasta muuttaa/vaeltaa. Vaellukset tapahtuvat päivällä joskus jopa satojen kilometrien päähän. Vaellukset keskittyvät syys–marraskuuhun ja paluuta tapahtuu huhtikuussa.

Ravintona talitiaisella on siemenet, selkärangattomat eläimet. Ja ruokintapaikoilla talvisin tietysti tali.