Viikon luontokuva -Järripeippo

 

Kuva: Heikki Junnila

Järripeipon voi nähdä nyt muutolla ja lintujen ruokintapaikalla – välillä talvellakin lintulaudalla, vaikka lähes koko järrin pesimäkanta muuttaa. Järripeipot hakeutuvat mieluusti ruokinnoille. Ne syövät erilaista siemenravintoa ja marjoja. Auringonkukansiemenet ja hienoksi murskattu maapähkinä ovat energiapitoisina hyvää tarjottavaa.

Järripeippo on erityisen omasävyinen, kaunisvärinen lintu. Kansanomaisena nimenä järristä käytetään myös nimeä härkäpeippo. Järripeippo on boreaalisen vyöhykkeen lintu ja sen levinneisyys ulottuu Skandianaviasta kauas Itä-Siperiaan. Täkäläinen kanta talvehtii Länsi-Euroopassa, tuhatkunta yksilöä Suomessakin. Järripeipon kanta on runsas, mutta sekin on ollut laskussa. Järrin levinneisyys Suomessa on vahvasti painottunut pohjoiseen. Siksi se ei ole etelässä niin tunnettu, mutta Lapissa hyvin tuttu.

Ajankohtaiseksi järrin tekee juuri nyt se, että järripeipon muutto on edelleen menossa, marraskuulle saakka ja toisaalta se, että järripeipon voi päästä nyt mukavasti näkemään ruokinnalla ja lintulaudalla.