Lasten ja nuorten liikkumattomuus aiheuttaa yhteiskunnalle vuosittain useiden miljardien eurojen terveysmenot.

Matti Heikkinen aloitti syksyllä olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtajana.

Marko Lempinen / Iltasanomat

 

Lasten ja nuorten liikkumattomuuspommi aiheuttaa yhteiskunnalle vuosittain useiden miljardien eurojen terveysmenot. Urheiluvaikuttajat ja viranomaiset ovat pitäneet aiheesta lukemattomia palavereja ja tehneet korjaussuunnitelmia, mutta ainakaan toistaiseksi iso kuva ei ole muuttunut. Konkretia on puuttunut.

– Liikuntakulttuurimme on kauttaaltaan polarisoitunut: jotkut urheilevat äärirajoilla, toiset eivät lainkaan. Kun katsotaan esimerkiksi armeijan heikkoja Cooper-juoksutestituloksia, ne kertovat siitä, että emme vieläkään ymmärrä liikunnan olevan osa ihmisen kokonaisuutta samalla tavalla kuin syöminen ja nukkuminen, nyt syksyllä tehtävässään aloittanut Heikkinen sanoo.

– En halua sanoa ääneen olevani huolissani, koska huoli ei vielä auta mitään. Tarvitaan konkretiaa.

Lääkkeeksi ongelmaan ex-huippuhiihtäjä tarjoaa radikaalia ratkaisua. Poikkeuksellista sellaista.

– Asioihin havahduttaisiin todennäköisesti kunnolla vasta sitten, kun lääkärit alkaisivat määrätä liikkumisvajeesta kärsiville liikuntaa ja liikettä – siinä missä esimerkiksi erilaisia reseptilääkkeitä nyt. En näe mitään syytä, miksei tällaista eräänlaista pakkokeinoa voitaisi ottaa käytäntöön, Heikkinen, 38, lataa.

– Jokainen vanhempi haluaa varmasti omille lapsilleen parasta mahdollista. Nyt ihmiset olisi saatava kollektiivisesti ymmärtämään, että elämä on kestävyyslaji. Siinä hyödyt eivät yleensä tule sormia napsauttamalla, vaan tarvitaan toistoja, sitten palautumista ja sitten taas uudestaan toistoja. Tilanne on ihan sama liikkumisessa kuin lukemaan oppimisessa.

Perinteisen 15 km:n maailmanmestaruuden 2011 voittanut Heikkinen korostaa toisena konkreettisena keinona vanhempien vastuuta.

– Aikuisten on näytettävä mallia nuoremmilleen. Jos ulkona sataa vettä, siitä ei ehkä kannata valittaa ääneen, koska maailmassa nyt sataa vettä aika pirun usein – ja elämässämme asiat olisivat todella huonosti, jos ei sataisi. Toisin sanoen sateellakin voi liikkua, Heikkinen painottaa.

Uutissi Turust

Turust. fi on “Uutissi Turust” Facebook-sivuston sisarus.

“Uutissi Turust” on positiivine Facebook-sivusto, jolla on jo yli 59 000 seuraajaa. Meijän FB tavotta kuukaures lähes puali miljoona ihmist, ja sitoutuneitten määrä kasva kova faartti. Huumori ja yhres tekemine on meill tärkkiöi asioi.
Turust.fi sivult sää voit lukke Uutissi Turust jutui ja muutaki kiva. Tutustu Turunalueen yrityksiin ja palveluihin.+358 44 5583151
https://www.turust.fi/
petri@turust.fi

Sivumme Facebookissa